Garsia Kosinac in Melita Lenošek Kavčič, GEN energija d.o.o.

Energetske in okoljevarstvene teme so zelo pogoste pri pouku in različnih dnevih dejavnosti v šoli, še posebej zanimiva pa je tema o proizvodnji in porabi električne energije v Sloveniji.

Udeleženci delavnice se bodo s pomočjo računalniške simulacije »Energetska mešanica« preizkušali v vlogi operaterja elektrarn in s svojo izbiro virov energije oblikovali energetsko mešanico Slovenije ter raziskovali, kako njihove odločitve vplivajo na zanesljivost oskrbe, izpuste toplogrednih plinov in stroške oskrbe z električno energijo. Pri simulaciji so upoštevane vse razpoložljive elektrarne v Sloveniji z realnimi podatki.

Med ugotavljanjem idealne energetske mešanice bodo udeleženci delavnice ustvarjali gradiva za pouk upoštevajoč, da oskrba z električno energijo prinaša številne izzive:

  • Želimo si, da bi bila zanesljiva: z zanesljivo proizvodnjo lahko v domovih, pisarnah in tovarnah vsak trenutek zadovoljimo svoje želje in potrebe po storitvah, za katere potrebujemo električno energijo.
  • Proizvodnja električne energije naj bo nizkoogljična: povzroča naj čim manj izpustov toplogrednih plinov in drugih vplivov na okolje.
  • Želimo si, da je znesek na naši položnici za elektriko čim nižji.

Kako to doseči? Katere vire, v kakšni kombinaciji in kdaj katere izbrati? To so nekatera vprašanja, ki si jih zastavljajo udeleženci med procesom učenja s pomočjo računalniške simulacije.

 

Deli objavo
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter