Ajda Petek in Marko Puschner, Safe.si

Slovenskim šolam želimo pomagati, da še izboljšajo svojo e-varnost in si pridobijo naziv E-varna šola. Evropsko značko E-varna šola lahko z letošnjim letom namreč pridobijo tudi slovenske osnovne in srednje šole. Vseevropski projekt eSafety Label, ki je razvil metodologijo samoocenjevanja e-varnosti za šole, smo v Centru za varnejši internet pripeljali tudi v Slovenijo, portal projekta www.esafetylabel.eu z vsemi gradivi pa je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Značka E-varna šola je storitev Evropskega šolskega omrežja (EUN) za osnovne in srednje šole, ki olajša sledenje smernicam varne uporabe sodobne tehnologije v šolskem prostoru. Šola lahko oceni stanje svoje e-varnosti in pridobi značko E-varna šola, ki izkazuje odličnost na področju uporabe in varnosti sodobne tehnologije, kot so računalniki, tablice, mobilni telefoni in internet.

V 35 evropskih državah, ki sodelujejo v projektu, je bilo 2.300 šolam podeljeno že 1.170 značk, od tega 1.099 bronastih, 59 srebrnih in 12 zlatih.

V sklopu značke E-varna šola deluje spletna stran www.esafetylabel.eu. Na spletni strani so dostopni različni obrazci za ocenjevanje e-varnosti, nasveti za njeno izboljšanje in za ravnanje ob incidentih. Prav tako je mogoče pridobiti nasvete za oblikovanje šolske politike sprejemljive rabe tehnologij in tudi vzorec priporočenega besedila politik, ki ga lahko šola prilagodi lastnim potrebam in nato sprejme kot veljavno politiko zagotavljanja varne in odgovorne rabe tehnologij med učenci in zaposlenimi na svoji šoli. Vsa gradiva, obrazci, nasveti in vzorci so na voljo v slovenskem jeziku.

Vsaka šola, ki želi pridobiti značko E-varna šola, se registrira v Skupnost na spletni strani www.esafetylabel.eu in tam izpolni evalvacijski obrazec, s katerim oceni stanje e-varnosti na svoji šoli, nato pa prejme nasvete za izboljšanje. Ob zadostnem številu točk prejme bronasto značko E-varna šola. Ob izpolnjevanju dodatnih kriterijev bo jeseni mogoče pridobiti tudi srebrno ali zlato značko.

Spletna stran E-varna šola je tudi skupnost, kjer si učitelji iz Slovenije in Evrope lahko izmenjujejo izkušnje, gradiva ter informacije o incidentih in rešitvah le-teh.

Značka E-varna šola pomaga pri prilagajanju uporabi najnovejših tehnologij v šolskem prostoru obenem pa je pokazatelj odličnosti šole na področju e-varnosti in tako tudi informacija za starše. V Sloveniji značko E-varna šola koordinira Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

 

Deli objavo
Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter